Jezik / Lingua

torek, 9. februar 2016

Marche, moj dom za nekaj let

Pred leti sem živela v Anconi v italijanski provinci Marche (beri Marke) in lahko vam povem, da so Marche resnično čudovite. Park gore Conero in obala Conera vas bo popolnoma očarala.

Ko se pripeljete po avtocesti iz province Emilie Romagne v Marche, se okolica v trenutku spremeni v male in večje hribčke, ki so odeti v živo zeleno barvo. Pozno pomladi se grički spremenijo v toplo rumene barve, kjer se bohotijo sončnice, spet drugi griči so vijoličaste barve, ki omamno dišijo po sivki.



Ancona, glavno mesto province, je pristaniško mestece, kjer se lahko vkrcate na trajekte proti Dalmaciji, Grčiji in Albaniji. Pristanišče je v samem središču mesta in do glavnega corsa se lahko sprehodite do znane Fontana delle 13 cannelle, ki jo boste našli na glavnem trgu starega dela mesta. Vsekakor pa se morate povzpeti tudi do Katedrale San Ciriaco oziroma Duomo di Ancona, kjer se vam bo razprostrl pogled na celotni zaliv.

Zraven Ancone je hrib Monte Conero, ki se vzpenja tik nad morjem. Hrib Conero in okolica, predstavlja naravni edinstveni park, kjer Riviera del Conero skriva očarljive plaže, kot je svetovno znan Portonovo, Sirolo, Numana, Marcelli ... Lahko pa se z ladjico odpeljete do Dveh sester / Le due Sorelle, kjer odkrijete mit o teh dveh skalah. Vse plaže so iz belih manjših kamenčkov, kjer se obala morja hitro spusti, kar pa je seveda popolno nasprotje plažam severno in južno ob Jadranski obali.

Če iščete bolj skrite kotičke, kjer ni nikogar, potem se morate spustiti do Mezzavalle. Na poti iz Ancone v Portonovo parkirate avto, preden se začne cesta spuščati v Portonovo. Od tam vas vodi stezica naravnost do divje plaže.



Blizu Ancone je še svetovno znano mestece Loreto z baziliko in Črno Marijo. Potem je v bližini tudi starodavno mestece Osimo in Recanati z rojstno hišo pesnika Giacoma Leopardi, ter Castelfidardo, svetovno znano mesto po izdelavi harmonik.

Svoje želodčke boste lahko tudi na tem potovanju razvajali na vseh koncih in krajih. Naj omenim njihovo znano jed fritto misto/mešano cvrtje, kjer vam poleg običajne ocvrte zelenjave in mesa dodajo še ocvrto kremo, ki jo vsekakor morate poskusiti. Potem je tukaj njihov zajec v pečici / coniglio in porchetta, tagliatelle al ragu, lasagne, ki jih tam imenujejo vincisgrassi ....

Če se boste potikali po središču Ancone, vam vsekakor priporočam tipično Trattoria Cantineta. Naj vas prvi vtis ob vstopu v zanemarjen lokal ne odvrne, saj se resnično dobro jè, kjer si boste na koncu polizali celo prste. Rezervacija priporočljiva! Pri njih je najbolj znana polenovka po anconsko/stocafisso all'anconetana, testenine z morskimi sadeži ter vse ribje specialitete, ki so naravnost božanske. Kot prilogo pa vam priporočam "puntarelle", surovi zabeljeni vršički cikorije.

V Portonovo imajo tudi svojo pridelavo svežih dagenj, kjer jih lahko tudi kupite. Tukaj je tudi nekaj prijetnih ribjih restavracij, ki imajo vse pogled na morje. Na drugem koncu Portonova pa se nahaja na plaži tudi Clandestino Sushi bar, svetovno priznanega šefa Moreno Cedroni. V tem lokalu, ki je nekoliko dražji, boste resnično razvajali svoje brbončice.

Ob glavni cesti Ancona - Marcelli pa se najdejo tako imenovane trattorie degli camionisti / šoferske gostilne, kjer strežejo 2-3 fiksna menija za odlično ceno. V Italiji pravijo, da se dobro je, tam, kjer zahajajo šoferji in res je tako. Te trattorije je enostavno najti, ker je vedno parkiran vsaj kakšen kamion.

Tako, navedla sem le nekaj informacij, če potrebujete dodatne podrobne informacije, pa le vprašajte.
   

Ni komentarjev:

Objavite komentar