Jezik / Lingua

ponedeljek, 16. maj 2016

Dubaj in prevozi

Dubai - nekaj koristnih informacij o prevozih 
     * 1 dirham AED = 0,24 € 
TAXI
V Dubaju je zelo razvita mreža taksijev, ki čakajo na vsakem vogali, pred hotelom, nakupovalnimi centri, na vseh turističnih točkah itd. Rumeni taxi z različnimi barvami strehe (zelena, rdeča, modra, vijoličasta, rumena in oranžna) so taksiji, ki uporabljajo taksimeter s štartnina 6 AED (dirham), minimum za prevoz pa je 12 AED. Ker so vsi uradni rumeni taksiji opremljeni s taksimetrom se ni treba vnaprej dogovarjati za ceno, kot je to v navadi v nekaterih državah.
Štartnina z letališča Dubai International Airport DXB je 25 AED. Do našega hotela, ki je bil oddaljen pribl. 30 km (hotel je bil nasproti The Palm of Jumeirah), smo plačali 88 AED (22 €).
V Dubaiu krožijo tudi rožnati taxi, ki ga praviloma vozijo ženske.

Taxi pred hotelom
METRO
Zelo dobro deluje tudi metro, ki je skoraj povsod nadzemna železnica in uporaba le tega je zelo preprosta, saj sta delujoči samo 2 liniji. Postaje in metro so seveda klimatizirani, cena metro vozovnice pa se giblje 3 AED znotraj istega območja, 5 AED znotraj dveh con in potem za daljše proge 7,5 AED. V ponudbi imajo celo vrsto različnih vozovnic. Mi smo kupili srebrno vozovnico, katera cene je bila 25 AED in kjer je bilo že naloženo 19 AED. Kartico smo naknadno polnili kar na avtomatih ali na blagajnah, ki so na vsaki postaji. Otroci do 5 leta oz. do višine 90 cm se vozijo brezplačno.

 Vse metro postaje so popolnoma enake

 Metro postaja

Metro postaje, kot na primer postaja za Mall of Emirates, Burj Kalifa/Dubai Mall so povezane z dolgimi klimatiziranimi tuneli in tekočimi stopnicami, ki te vodijo naravnost v shopping center.

 Povezava med Burj Kalifa in metro postajo - pribl.15 minut hitre hoje po tekočih stopnicah

TRAMVAJ
Isto vozovnico se lahko uporabi tako na metroju kot na tramvaju, ki pelje po Dubai Jumeirah Marina. Tramvaj in metro sta povezana s klimatiziranim nadcestnim tunelom.

Uporaba metro kartice je zelo preprosta in deluje brezhibno. Ob vstopu na metro postajo samo približaš magnetno kartico in se vrata odprejo, ko pa zapustiš metro postajo, se iz kartice odbije znesek. Pri uporabi tramvaja ne pozabite prisloniti kartice na avtomat, tako na vhodu na postajo kot pri izhodu. Na tramvaju tudi redno kontrolirajo, ali ste kartico prislonili na aparat. Znotraj 30 minut lahko prestopate po mili volji iz tramvaja na metro in obratno.

Še nasvet: če želite z javnim prevozom do Marine Jumeirah, uporabite metro do postaje št. 36 Damac Properties in potem prestopite na tramvaj do postaje št. 1 ali 2 (tramvaj ima po Jumeirah Marini namreč krožno vožnjo).


Hotel smo imeli v bližini metro postaje (pribl.10 minut počasne hoje), zato smo metro uporabili tudi za prevoz na letališča. Metro ima postajo tako na terminalu 1, kot na terminalu 3, kjer so odhodi letal družbe Emirates. Mi smo imeli odhod iz terminala 1 in moram priznati, da je povezava do terminala resnično dobra. Iz postaje 34 Dubai Internet City do Terminala 1 smo potrebovali ca.45 minut.

ENOTIRNA železnica
V Dubaiu je prisotna tudi enotirna železnica, ki povezuje Dubai z znamenitim hotelom Atlantis The Palm, ki se nahaja na umetnem otoku v obliki palme. Cena prevoza za povratno vozovnico je 25 AED in ni vključena v metro vozovnico. Na enotirni vlak lahko prestopate s tramvaja na postaji številka 9 Palm Jumeirah. Zopet je vse natančno označeno, kjer je povezava narejena neposredno skozi parkirno hišo (5 min).

 Time-Lapse - monorail The Palm

Uporaba metro v Dubaiu je po naših izkušnjah zelo praktična zadeva. Vsi potniki spoštujejo pravila in nihče niti ne pomisli, da bi jih kršil. Na metroju je prepovedana hrana, pijača in žvečilni gumiji. Zato so vse postaje in metro vlaki izredno čisti in lepo ohranjeni. Za ženske in otroke imajo posebne vagone, ki so praviloma manj polni. Seveda gredo ženske lahko tudi v normalne vagone. Obstajajo tudi Gold Class vagone, kjer je cena vozovnice nekoliko višja, vagon pa je seveda manj poln. 

* 1 dirham AED = 0,24 € 

Prevoz s tipično ladijco abra iz ene strani na drugo stane 1 dirham

Ni komentarjev:

Objavite komentar