Jezik / Lingua

torek, 17. maj 2016

Turistična zavarovanja in rizik odpovedi

Saj poznate tisto, ali naj se zavarujem, ali ne za na potovanje? Katero zavarovanje naj pa vzamem? Po Evropi imam itak evropsko zdravstveno izkaznico ....
Odkar potujemo z otrokom se odpravljamo na pot vedno z zdravstvenim zavarovanjem ali Coris ali pa Vzajemna. Po navadi je odvisno, kam gremo in kaj ponujajo zavarovanja.
Saj veste, v Ameriki so zdravstvene storitve lahko zelo zelo drage. Zato smo lansko leto, ko smo šli v NY, vzeli zavarovanje pri Vzajemni, ker je ponujala pri nas najvišjo zavarovalno vsoto.
Letos pa smo se zavarovali pri Corisu, ker je imel daleč najbolj ugodno družinsko zavarovanje za kratka obdobja potovanja.

Pri tem zapisu nočem na dolgo in široko razlagati o zdravstvenih in nezgodnih zavarovanjih. Rada bi omenila rizik odpovedi potovanja. Večkrat ga vzamemo, če rezerviramo kakšen aranžma, vendar, ko kupujemo sami letalske karte se pravzaprav ne spomnimo, da tako zavarovanje tudi obstaja.

Tokrat smo imeli izredno srečo, da smo sploh lahko odpotovali. Namreč 10 dni pred odhodom je bila hčerka v stiku s sestrično, ki je naslednji dan dobila norice. Panika.....!!!! Kaj pa zdaj, mi jih še nismo preboleli. Kličem zdravnika, zdravnik mi svetuje cepljenje .... najprej odvzem krvi in testiranje, če je norice slučajno že prebolela, potem pa, če je rezultat negativen, cepljenje. Ker nisem pristaš vsestranskega cepljenja, čeprav smo obvezno cepljenje opravili, sva se z možem odločila, da je ne cepiva proti noricam. Spraševala sva se, kaj pa, če bo po cepljenju še kakšna nezaželena reakcija. Torej zdravnico obvestim, da se cepili ne bomo. Zdravnicami prijazno svetuje, kaj naredimo v primeru, da norice dobi, mi predpiše zdravila in se pomirimo.

Zvečer, pred odhodom, ko smo imeli že vse spakirano, PANIKAAAA!!!! Ima dve pikici podobnim mozoljčkom. Hčerka pade v neutolažljivi jok "Joj, ne bomo šli!?" So to norice? Moja mama "To niso norice, ne panicirajte!" Celi večer opazujemo tisti dve piki, ki se ne spreminjata! Zjutraj.... bil je lažni alarm! Hvala bogu! In veselo odpotujemo!

Seveda med to vso paniko, bomo, ne bomo odpotovali, smo se seveda pozanimali, kaj lahko naredimo z letalskimi kartami. Pri BudgetAir, kjer smo kupili karte, so nam zelo prijazno in hitro povedali, da datum potovanja lahko sicer spremenimo in našteli različne stroške spremembe, ki so bili kar visoki. Seveda so stroški spremembe vedno odvisno od karte, ki jo kupiš. Hotela sicer še nismo plačali, vendar bi nam ob odpovedi zaračunali 1. noč.

Ker je inkubacijska doba za norice od 10 do 21 dni, seveda nismo bili 100% prepričani tudi na potovanju. K sreči se je vse lepo izteklo, ko smo prispeli domov smo dobili prvo pikico, vročino in norice so bile tu!

Lahko bi rekli, da smo imeli več sreče kot pameti. Zato sva si z možem obljubila, da ob vsakem naslednjem nakupu potovanja, letalskih vozovnic ali podobne zadeve, vedno vzameva rizik odpovedi potovanja.

Sicer še ne vem kako ta zavarovanja točno delujejo in v kakšnem primeru ti denar v celoti povrnejo, vendar se bom ob prvi priložnosti zagotovo pozanimala.
Vesela bom vsakega nasveta, kje zavarovati rizik odpovedi in koliko prej je treba zavarovati.
       

Ni komentarjev:

Objavite komentar