Jezik / Lingua

torek, 19. januar 2016

Kreta

Pred leti sva bila sama na Kreti in takrat sva jo prevozila po dolgem in po čez. Ker je Kreta res ogromen otok, sva prevozila sila veliko kilometrov. Otok ponuja nešteto plaž, tako urejenih, kot kilometre divjih plaž, kjer praktično ne srečaš nikogar. Je otok, kjer lahko občudujete plantaže banan in se potopite v zgodovino. 

Na otoku sva bila v mesecu avgustu, v največji sezoni, vendar turisti se kar porazgubijo. Največ turistov je na severu zahodu v bližini mesteca Hersonisos, kjer sva imela tudi midva hotel.

Prepotovala sva celotni severni del Krete od znamenite plaže Vai, kjer se na plaži bohotijo palme, pa vse do mesteca Chanie in Rethymnon. Pohajkovala sva tudi po notranjem goratem delu Krete. Kreto sva prečkala od severa proti jugu vse do Matale, kjer je znamenita plaža. Na južnem delu Krete so plaže bolj divje in turizem je tam manj razvit.

Plaža Vai, SV del Krete

Matala, J del Krete

Elafonissi, JZ Krete

Obvezen obisk je seveda Knossos, nekdaj glavno mesto minojske civilizacije, ki velja za najpomembnejše arheološko najdišče na Kreti.

V poletnih mesecih so mesteca, kot so Agios Nicolaos, Chania, Rethymnom in Hersonisos zelo živahna. Naju je Chania popolnoma očarala in sprehod po ozkih uličicah je resnično prijeten. 

Proti koncu počitnic sva ponovno najela avto in se odpravila na skrajni jugozahod vse do Elafonissi. Tisti dan sva naredila približno 600 km, vendar se je resnično splačalo prevoziti toliko kilometrov. Elafonissi je plaža, z belo roza mivko in morjem, ki se lahko kosa z najlepšimi karibskimi plažami. 

Letos pa smo na Kreto odpotovali vsi trije in raziskovali južni, bolj divji del Krete. 

Ker je otok zelo velik in tudi zelo gorat, so lahko padavine tudi sredi poletja, kar je za razliko od drugih grških otokih nekoliko nenavadno. 

Pogled na nevihtne oblake, kar je na ostalih grških otokih zelo nenavadno.

Seveda se ne morem izogniti znamenitim grškim tavernam, kjer te vedno razvajajo. Če se boste potepali v okolici Irapetra, potem vam predlagam, da obiščete plažo Myrtos in vaše želodčke podkrepite v zadnji taverni na plaži. Tam strežejo resnične božanske ribje specialitete. Naša deklica, ki je pravi gurman v otroškem svetu, si je na koncu skoraj oblizovala prste.

Plaža Myrtos, J del Krete
Če želite obiskati Kreto in jo popolnoma preiskati, potem si vzemite več časa, ker je otok resnično velik in zelo zanimiv.    


     Takole skrbijo na plažah, da je vse lepo čisto

Ni komentarjev:

Objavite komentar