Jezik / Lingua

sobota, 2. januar 2016

Kalabrija



Bilo je konec maja in naša pot se je tokrat začela proti letališču Treviso. Z avtom smo se odpeljali do parkirnega prostora, ki smo ga predhodno rezervirali preko interneta. Parkirišče Park & Wash se nahaja praktično 100 metrov stran od vhoda na letališče. Avto smo pustili na nepokritem delu in ob naši vrnitvi so seveda avto tudi oprali. Ob oddaji avtomobila vedno naredijo tudi zapisnik o morebitnih poškodbah ali praskah na avtomobilu. Takrat, ko smo potovali mi, je bilo to parkirišče daleč najbolj ugodno.


Let Treviso-Lamezia Terme-Treviso smo rezervirali z Ryanair po smešno nizki ceni. Kadar letimo mi z letalsko družbo Ryanair, ima praviloma letalo vedno daljšo zamudo in tudi tokrat nam smola ni prizanesla. Vendar, tokrat ni bil krivec letalski prevoznik, ampak strašanska nevihta, ki se je razbuhtela nad letališčem. Ob pristanku na letališče Lamezia Terme smo odšli do poslovalnice rent-a-car. Prevzeli smo avto in končno začeli uživati kalabrijske počitnice.


Hotel, ki smo ga rezervirali, je imel samo 3 zvezdice, vendar več kot dobro ocenjen na Tripadvisorju. Dodelili so nam prostorno sobo, ki je imela celo kamin. Soba je bila čista in urejena. Tudi hrana je bila več kot odlična, saj smo po prvi pozitivni gurmanski izkušnji, večerjali v hotelu še 2-krat.

Pogled iz hotelske sobe
Glede na to, da je bilo konec maja, smo bili prepričani, da bo v Kalabriji sonca in vročine na pretek. Vendar smo se pri tem nekoliko ušteli. Na žalost nas je spremljalo grdo vreme in je bila tudi hotelska plaža še zaprta. V hotelu imajo namreč tudi prečudovito urejeno plažo ob kristalno bistrem morju. 

 Fichidindia

Plaža v Zambrone
Z avtom smo raziskali celotno Kalabrijo ob Tirenskem morju, od Lamezie Terme pa vse do Reggio Calabria. Predvsem nas je očarala Tropea, njeno starodavno mestno jedro, ki te popelje po mestnem corsu do enega najlepših razgledov. Corso se konča na prekrasni razgledni točki, ki je, kot da bi gledal z balkona hiše, ki stoji visoko tik nad morjem. Potem je tukaj še druga razgledna točka, od koder lahko s prostim očesom opazuješ delujoči vulkan Stromboli na Lipparskem otočju. Delovanje vulkana je vidno predvsem, ko se stemni. 

 Balkon okrašen s cvetjem - Tropea
 Pogled na cerkev Santa Maria dell'Isola - Tropea
 Pogled na mestno plažo - Tropea
 Pogled na mestno plažo - Tropea

Iz Tropee seveda organizirajo vrsto izletov, predvsem na Lipparsko otočje in nočni ogled otoka Stromboli. Ker sem jaz že dvakrat obiskala Lipparsko otočje, se za te izlete nismo odločili.

 Pogled na otok Stromboli - Lipparsko otočje
 V ozadju otok Stromboli - Lipparsko otočje
Pogled na obalo iz mesteca Zambrone
Naj še omenim, da je Tropea znana po čebuli (cipolla di Tropea), ki je temno rdeče barve in nekoliko podolgovata. Seveda ne smem pozabiti kalabrijske specialitete Bomba Calabrese, ki je neke vrste super pikanten namaz, rdečih podolgovatih mini pikantnih paprik iz Soverata (mestece, ki stoji ob Ionski obali) in raznovrstne slaščice.
Konec maja so se domačini šele dobro začeli pripravljati na glavno turistično sezono, zato so bile nekatere restavracije še zaprte. Vendar smo kljub temu našli odlične restavracije s kalabrijskimi specialitetami.


Ta del Kalabrije je po naših izkušnjah najbolje obiskati v poletnih mesecih. Lahko se potepate in raziskujete skrivnostne višje ležeče vasice ali pa poležavate na prečudovitih plažah in se kopate v sinje modrem morju. Plažo, ki jo morate obiskati, je Capo Vaticano. Tu vas bodo barve morja naravnost očarale. 


 Lungomare - Reggio Calabria
 Lungomare - Reggio Calabria

 Lungomare - Reggio Calabria

 Pogled na Sicilijo iz Reggio Calabria

 Pogled na ožino Messina - kjer naj bi nekega dne stal most med Kalabrijo in Sicilijo
 Lungomare - Reggio Calabria

 Grad - Reggio Calabria

Ni komentarjev:

Objavite komentar