Jezik / Lingua

četrtek, 24. december 2015

V New York s 6 letnim otrokom 4.del

Glede na to, da smo se odpravljali v Ameriko, smo se odločili, da junk food v Ljubljani ne jemo. Nobenih hamburgerjev in podobne svinjarije se ne bomo dotaknili vsaj 2 meseca pred odhodom. Pa nas je tudi tukaj New York prijetno presenetil. 

Imajo namreč ogromno samopostrežnih restavracij s solatnimi bari, kjer se kar tre sveže raznobarvne mamljive zelenjave, razno suho sadje in oreščki. Seveda so nas malo čudno pogledali in dvakrat vprašali, če bi res za preliv solate samo olivno olje in kis in ne tistih njihovih kaloričnih in slastnih prelivov. 

V času župana g. Bloomberga so po Manhattanu postavili ogromno miz in stolov, ki jih najdeš na vsakem manjšem trgu in peš coni. Ogromno ljudi si vzame kosilo v posameznih restavracijah in ga poje kar zunaj na prostem. Tako smo se velikokrat znašli tudi mi, da ne izgubljamo preveč časa s potratnim in nadvse utrujajočim iskanjem prave restavracije. Seveda nam je pri tem stalo ob strani tudi lepo sončno vreme. 

Te barvaste mizice in stoli so neverjetno čiste, glede na izredno veliko obiskovalcev. Male peš cone pa so bile okrašene z raznimi cvetlicami. Kdo bi si mislil, da je tako velemesto tako urejeno in čisto. Seveda smo na koncu tudi poiskali pristni ameriški hamburger, ki pa je bil seveda pregrešno ameriško odličen. 


 
 
Diners in Queens

Cupcake v Greenwich Village


Hard Rock Cafe
Ker si je moja hči najbolj želela na vrh ene največjih stolpnic, smo seveda obiskali Empire State Building. Na žalost v tistem času še ni bil odprt WTC One, ki so ga odprli točno en mesec kasneje.

Obisk Kipa Svobode je bil za hčerko obvezna tapa, vendar nobenemu ni dišalo, da bi čakali v neznansko dolgi vrsti za trajekt na otok in potem bi sledilo še najmanj eno urno čakanje za vstop na kip svobode. Odločili smo se za trajekt, ki povezuje Manhattan in Staten Island in se na svoji poti približa tudi otočku, na katerem stoji Kip Svobode. Ta varianta se nam je zdela najboljša, brez vrste in še trajekt je brezplačen.

Pogled iz Empire State Building

Pogled iz Empire State Building

Pogled na Manhattan iz trajekta, ki pelje na Staten Island

Kip svobode

Po sedmih dneh počitnic v NY smo se kar s težkim srcem poslovili od prečudovite metropole. Še se bomo vračali in še podrobneje raziskali Greenwich, Little Italy, China Town... 


Zdaj, ko smo se vrnili domov lahko res rečem, da je bil New York tudi za 6 letnega otroka skrajno zanimiv in poln doživetja. Včasih, ko je na sporedu kakšen film, ki se dogaja v New Yorku, mi takoj reče: «Mami poglej, to je pa New York!«

Ni komentarjev:

Objavite komentar